Lovni kalendar

Kalendar lovaKorisni linkovi
WikiMapia

Vremenska prognoza


Monitoring populacije poljske jarebice (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava"
Monitoring populacije poljske jarebice  (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava"

Na konkursu za raspodelu sredstava iz Budžetskog fonda za razvoj lovstva u Republici Srbiji, Lovačkom udruženju "Niš" odobrena su sredstva u visini od 1.800.000,00 dinara za projekat "Monitoring populacije poljske jarebice  (Perdix perdix L.) u lovištu "Nišava" ". Projekat se realizuje u saradnji sa profesorkom Doc. dr Svetlanom Milošević - Zlatanović, sa Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

U prvoj fazi projekta izvršen je izbor i definicija lokacija, koje su birane na osnovu brojnosti poljskih jarebica (Perdix perdix L.). Nakon toga izvršeno je uzorkovanje zemljišta i pedološka analiza, a zatim je utvrđena metodologija hvatanja ptica, koja je uspešna i dala je pozitivne rezultate. Konstatovano je da uhvaćene ptice dobro podnose hvatanje, merenje i prstenovanje, nakon čega se vraćaju u stanište bez ikakvih posledica.

Ovakvo istraživanje poljske jarebice (Perdix perdix L.), nikada ranije nije vršeno u našoj zemlji. Prema podacima organizacije EURING (The European Union for Bird Ringing - Evropska unija za prstenovanje ptica) od 1909. godine do 2011. godine ukupno je u svetu prstenovano 1.703 jedinke poljske jarebice (Perdix perdix L.).  Samo hvatanje i prstenovanje nije cilj, već se radi u svrhu daljeg istraživanja i prikupljanja podataka. Na ovaj način dobijaju se podaci o brojnosti poljske jarebice, utvrđuju se polne i uzrasne strukture, vrši se merenje morfometrijskih karaktera, praćenje dnevnih aktivnosti i navika.

Na osnovu prikupljenih podataka može se doći do demografske strukture populacije, a takođe se može izvršiti procena stope preživljavanja,  određivanje stope rasta i procena buduće brojnosti na osnovu podataka iz tablice života, kao i procena kapaciteta sredine i stanišnih preferencija.

Za sada je nestajanje poljske jarebice (Perdix perdix L.) sa naših prostora enigma, a nadamo se da će dobijeni podaci biti pozitivni i da ćemo zahvaljujući njima sačuvati poljsku jarebicu, kraljicu naših polja.

Sekretar LU "Niš" - Niš
Nikola Vojinović

POGLEDAJTE VIDEO