Lovni kalendar

Kalendar lovaKorisni linkovi
WikiMapia

Vremenska prognoza


ISTORIJAT

Prvi tragovi okupljanja lovaca i početka organizovanog lovstva u Nišu datiraju iz 1895. god. (po nekim navodima 1Povratak iz lova893. g.), osnivanjem prvog Niškog Lovačkog kluba. Uz još dva prva lovačka kluba u Kragujevcu i Beogradu, osnovan je i Savez lovačkih udruženja Kraljevine Srbije sa sedištem u Beogradu, na prvom skupu lovaca koji je 1896. godine održanom u Brzanu. Tada je za počasnog predsednika Lovačkog saveza imenovan kralj Milan Obrenović, kao  strastveni poklonik lova i lovstva.  Ubrzo je donet i prvi Zakon o lovstvu (16. jula 1898. god), upravo  u Nišu a potpisao ga je kralj Aleksandar Obrenović.

          Od tada do danas, Lovačko udrženje "Niš" predstavlja ozbiljno udruženje gradjana, koje okuplja lovce i uspešno se brine o divljači u lovištu "Nišava" koje se prostire na površini od ukupno 59.424 ha, a od toga je 44.000 ha lovno - produktivne površine. Trenutno broji oko 900 aktivnih članova, podeljenih u 6 revira i 78 sekcija, struktura članstva je mešovitog uzrasta i pola.

          Lovačko udruženje "Niš" poseduje zgradu u samom centru grada, gde je smeštena stručna služba i u kojoj se održavaju sednice Skupštine i Upravnog odbora. Takođe, gazduje fazanerijom "Vinik", koja predstavlja značajan izvor prihoda. Stručna služba je opremljena sa dva terenska vozila Lada Niva i motociklima, za što lakši obilazak terena, dok se u prostorijama nalazi najnovija kancelarijska oprema.

          U toku godine Udruženje organizuje više manifestacija, kao što su proslava lovačke slave Sv.Jevstatije, "Lovačka zabava", "Šakalijada u Gornjoj Vrežini" i "Sabor lovaca u Leskoviku".